8 Ekim 2009 Perşembe

Referans olduk ama...

Geçen hafta Milliyet ve Hüriyet gazetelerinde birer gün arayla "Ünlülerin Boyları" başlıklı haberler çıktı. Her iki haberde de aynı ünlüler aynı boylarla listelenmişti. Daha sonra bu listenin aynısının başka platformlarda da yayınlandığını (gecce.com gibi) öğrendik.

Birkaç gün içinde bu haberleri gören tanıdıklarımız, arkadaşlarımız ve hatta bazı ünlüboyları.com takipçilerinden listedeki boyların unluboylari.com'dan alındığına (veya alınmış olma ihtimalinin çok yüksek olduğuna) dair mailler gelmeye başladı. Başta bu uyarıları, bu dev gazetelerin kaynak göstermeden böyle birşey yapmayacağını düşündüğümüzden, pek dikkate almadık. Fakat, maillerin sayısı artmaya başlayınca haberlere baktık ve içimizde ciddi şüpheler doğdu.
Zira,

1. Listedeki yerli ünlülerin hepsi bizim sitemizde mevcut. Yani o listede olup da bizde olmayan bir ünlü yoktu. (sitemizin veritabanı çok zengin olduğundan olası bir durum)
2. Milliyet ve Hürriyet'de yer alan listede 2 tane futbolcu var. Bizim veritabanımızda, faal olarak futbol oynayan sadece 6 tane futbolcu mevcut. Gazetelerde yayınlanan listedeki 2 futbolcu ne büyük tesadüftür ki onlarca ünlü yerli futbolcu arasından bizim listemizde bulunan 6 futbolcudan ikisiydi.
3. Ve tabi ki... tüm ünlülerin boyları (başka kaynaklarda ister farklı ister aynı olsun) unluboyları.com'da yer alan boyların tam aynılarıydı (ne bir santim fazla ne bir santim az). Mesela, Asuman Krause'nin boyu ajansı tarafından 1,80m. olarak açıklanmış ve birçok platformda da 1,80m. olarak kabul görmüştür. Fakat yapılan araştırmalar sonucunda unluboylari.com'da 1,74m. olarak gözükmektedir. Gazetelerde yayınlanan listedeki boyu da 1,74m.'ydi.


Ünlüboyları.com, konusunda ilk ve tek, ciddi bir takipçi kitlesi olan, ve işini ciddiyetle yapan insanların arkasında olduğu detaylı bir veritabanıdır. Dolayısıyla, Milliyet ve Hürriyet gazetelerinin sitedeki ünlüleri ve orada yazan boylarını kullanmasını yadırgamadık. Zira unluboylari.com kamuya açık bir platformdur. Bizi şaşırtan (ve hatta üzen) bu gazetelerin siteyi referans olarak kullanıp hatta tüm haberi onun üstüne kurup bunu hiçbir yerde okuyucularına bildirmemeleridir. En azından referans veya kaynak olarak hiç değilse bir yere iliştirilmeyi beklerdik...